Fairbnb.coop: Vzpon etičnih turističnih konceptov
Predstavitev pionirske platforme pravičnega turizma

Poligon kreativni center, četrtek, 27. junij 2019 ob 18:00

Skorajda ni več popotnika, ki ne bi kdaj prespal v Airbnb namestitvi. Najbolj znana turistična platforma šteje že deset let, letni promet pa presega dve milijardi dolarjev. Na prvi pogled odlični podatki, vendar pa številne priljubljene turistične destinacije izkušajo vse večji davek, ki ga popularizacija airbnb-ja prinaša.

Lokalne skupnosti se soočajo s problematiko naraščajoče gentrifikacije turistično priljubljenih območij predvsem v obliki dviga najemnin in vse manjše ponudbe stanovanj za dolgoročni najem. Občine in države pa izpostavljajo problem nezadostne reguliranosti airbnb-jeve storitve in posledično problematiko neplačevanja davkov.

Fairbnb.coop platforma je zadruga, ki bo prav tako kot airbnb povezovala lastnike stanovanj s popotniki, s tremi ključnimi razlikami:

  1. Zagotavljanje transparentnosti.
    Fairbnb bo delila podatke z občinami z namenom zagotavljanja legalnega oddajanja nepremičnin.
  2. Skrb za skupnost.
    50% denarja posredniških provizij med ponudniki in najemniki stanovanj bo namenjenih financiranju lokalnih projektov.
  3. Načelo 1 gostitelj – 1 dom.
    Zamejevanje škodljivih učinkov pretiranega kratkoročnega oddajanja namestitev na način, da lahko vsak uporabnik na platformi oddaja le eno namestitev.

Zveni odlično? Morda celo naivno? Poleti bo koncept Fairbnb-ja že globalno preverljiv v praksi.

Vabimo vas na predstavitev ene najbolj etično zasnovanih turističnih platform na svetu, da skupaj s soustanoviteljema zadruge Fairbnb, Sitom Veracruzom in Jonathanom Reyesom, razpravljamo o prednostih, slabostih in priložnostih uvajanja novih, pravičnejših turističnih konceptov.

Govornik:

Sito Veracruz je soustanovitelj in kordinator javnih politik zadruge Fairbnb.coop. Dela na polju razvoja pametnih mest in sicer je specializiran za vključevanje uporabe interaktivnih tehnoloških orodij za spodbujanje participacije pri oblikovanju mestnih politik.

Jonathan Reyes je soustanovitelj in upravljalec skupnosti zadruge Fairbnb.coop. Po izobrazbi je arhitekt in urbanist, sicer pa razvija participativne strategije in orodja za večjo vključenost prebivalcev in boljši dialog med lokalnimi oblastmi in javno-zasebnimi organizacijami. Je tudi so-ustanovitelj Carpe Studia, Civicwise Network in kreativnega huba Colector iz Valencie.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Najlepše se zahvaljujemo generalnemu pokrovitelju dogodka:

Zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica Triglav, d.d.