6. september 2022

Margina je večina!

Pismo podpore trajni vzpostavitvi Paricipativne Ljubljanske Avtonomne Cone – PLAC

Če smo pred desetletjem v Ljubljani še lahko našli prostore, ki jih je bilo mogoče za relativno sprejemljivo ceno najeti in v njih vzpostaviti platforme za fizično srečevanje in ustvarjanje različnih skupin, danes temu ni več tako. Neogrevana, zanemarjena skladišča na voljo le začasno do nadaljnjega, dokler se na njihovem mestu ne zgradi še en luksuzni objekt, so danes dražja kot so bile še nedolgo nazaj klimatizirane pisarne. Mestni kulturni nepremičninski projekti, ki se navkljub vsej performativni participaciji in več deset milijonskim investicijam, kljub ogromnim prostorskim zmožnostim, niti ne želijo potruditi, da bi vsaj delno skompenzirali številne izgube ustvarjalnih prostorov v zadnjih petih letih. Platforma ekonomija, ki je v kombinaciji z epidemijo  javni prostor še dodatno osiromašila nekomercialnih fizičnih interakcij. Ter turbo turistifikacija mesta, ki je obiskovalcu, ki pri nas v povprečju prenoči eno noč v življenju, podredila večino vsebin širšega mestnega jedra, nam prebivalcem pa prinesla zgolj višje račune.

Če so avtonomne cone in skvoti marsikateremu meščanu še nedolgo nazaj predstavljale zgolj nek romantičen umik v svet okraj kapitala, danes temu ni več tako. V gentirificiranem mestu, ki je podrejen zgolj kapitalu, je skvotanje legitimna in dejansko še skoraj edina preostala metoda. Čeprav ob tokratni zasedbi Linhartove 43 mediji še vedno poročajo, da bodo ti prostori vključevalni za marginalizirane skupine, je pomembno poudariti bistveno. V tem mestu vedno bolj velja, da večina postaja margina!

Zato skupaj z ostalimi podporniki pozivamo koalicijske stranke, da ne pozabijo svojih predvolilnih obljub o pomembnosti zaščite in vzpostavljanja avtonomnih prostorov in sprožijo potrebne akcije, da se PLAC brez policijskih intervencij tudi trajno vzpostavi.

V solidarnosti!
Poligon