Vpliv Covid-19 na kulturni in kreativni sektor

Kaj so glavni izzivi kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v času covid-19 pandemije? S kakšnimi težavami se soočajo kulturno-kreativni delavci, ko je mnogim med njimi onemogočeno delo? Zakaj in kako je potrebno podpreti KKS na državni in občinski ravni?

Poročilo OECD, objavljeno septembra 2020, poleg turističnega sektorja prepoznava kot najbolj prizadetega zaradi covid-19 krize ravno KKS. Ogroženost zaposlitev se giblje med 0,8 in 5,5 % vseh zaposlenih v OECD regijah. Medtem ko je KKS prepoznan kot pomemben dejavnik družbenega in ekonomskega razvoja v mnogih regijah in mestih, pa njegov kreativni potencial predstavlja pomembno priložnost za okrevanje po pandemiji.

Da bi lahko razvili relevantne podporne mehanizme in politike za težko prizadet KKS, moramo razumeti težave in posebnosti tega sektorja. Zato smo povabili štiri raziskovalke in raziskovalce, ki preučujejo učinke covid-19 pandemije na KKS, da predstavijo ključne izsledke in uvide raziskovanj

Sodelujoči

Polona Černič

Polona Černič (Slovenija), neodvisna raziskovalka in podatkovna analitičarka pri longitudinalni raziskavi “Slovenski kulturno-kreativni delavec v času Covid-19”, ki jo je izvedel Poligon, zavod za razvoj kreativnih industrij.

Ribio Nzeza Bunketi Buse

Ribio Nzeza Bunketi Buse (Demokratična republika Kongo), izredni profesor za management kulturnih in kreativnih industrij Katoliške univerze v Kongu in izredni profesor za družbene medije Univerze v Kinšasi (DRK), avtor raziskave “Covid-19 in kultura v Afriki: Primerjalna analiza ekonomskih vplivov”.

John Wright

John Wright (Združeno kraljestvo) je predavatelj, kurator in umetnik ter  postdoktorski raziskovalni sodelavec Centra za kulturne vrednosti, Univerze v Leedsu. Njegovo delo v Centru je osredotočeno na raziskovanje vpliva Covid-19 na kulturni sektor in njegovih vplivov na oblikovanje politik v Združenem kraljestvu. 

Elena Polivtseva

Elena Polivtseva, vodja razvoja politik in raziskav pri IETM, Mednarodni mreži sodobnih uprizoritvenih umetnosti, sestavljeni iz približno 500 organizacij na polju uprizoritvenih umetnosti in neodvisnih strokovnjakov iz Evrope in zunaj nje. Njeno nedavno delo se je osredotočalo na identifikacijo in analizo ključnih lekcij v času pandemije, tako za odločevalce kot sektor uprizoritvenih umetnosti.

Cristina Farinha

Moderatorka:
Cristina Farinha (Portugalska) je neodvisna strokovnjakinja in raziskovalka. Njeno strokovno znanje obsega več kot 20 let dela na lokalni in mednarodni ravni v kulturi in sektorju kreativnih industrij. Zanima jo krepitev vloge kulture pri upravljanju in razvoju; spodbujanje mednarodnega sodelovanja in mobilnosti ter krepitev kompetenc, zagovorništvo in mreženje deležnikov znotraj sektorja. Cristina je članica sveta pri Cultural Policy Designers Network.