Štiri svečke Poligona!

23.2.2018

650 uporabnikov iz 36 držav (samozaposlenih in startup podjetij), 900 dogodkov (delavnic, predavanj, konferenc, okroglih miz, meetupov, …) s prek 40.000 udeleženci in številnimi mednarodnimi govorci ter 15 razstav z ustvarjalci iz 12 držav je štiriletna statistika prvega kreativnega centra v državi.

Na področju kulturnih in kreativnih industrij smo v prvi četrtletki spremenili marsikaj. Od pionirskega zaganjanja sodela in množičnega financiranja v Sloveniji, so-vzpostavitve Knjižnice REČI, do raziskovanja in osveščanja o problematiki samozaposlenosti in izobraževanja različnih lokalnih in državnih odločevalcev o pomembnosti podpiranja področja kreativnih in kulturnih industrij.

Koprodukcijsko smo sklenili partnerstva z najrazličnimi organizacijami doma in v tujini. Svoje delo smo predstavljali na več kot 50 mednarodnih konferencah po EU, Armeniji, Moldaviji in Azerbajdžanu. Med drugim smo postali partner programa OneCoworking, ki omogoča našim članom, da lahko na poti brezplačno sodelajo v 55 sodelavnih prostorih v 26 državah na različnih kontinentih. Do leta 2019 pa bomo prek EYE programa zainteresiranim podjetjem v Sloveniji pripeljali in v sedem EU držav napotili, skupno 18 mladih ustvarjalcev na trimesečno izmenjavo na področju kreativnih in kulturnih industrij (KKI).

Četro obletnico v Poligonu praznujemo skupaj z našo najširšo skupnostjo.
Štirim študentom bomo podarili brezplačno enomesečno uporabnino Poligon sodelavnega prostora za dokončanje diplomskih, magistrskih in doktorskih del.
Štirim samozaposlenim umetnikom bomo podarili brezplačno enomesečno uporabo Poligon ateljeja za izvedbo ustvarjalnih projektov.
Štirim podjetnim bomo nudili brezplačna svetovanja za razvoj njihovega izdelka ali storitve.
In štirim nevladnim organizacijam bomo podarili brezplačno uporabo Poligon dogodkovnega prostora za organizacijo delavnice ali mini konference.
Prijave zainteresiranih posameznikov in organizacij bomo sprejemali do 2. marca, katere bo ocenjevala tričlanska komisija, ki bo dobitnike objavila 8. marca.

Kljub številnim uspehom je Poligon eden redkih preživelih sodelavnih ekosistemov v državi in to navkljub dejstvu, da se samozaposlovanje prek državnih aktivnih politik le še povečuje, kreativne in kulturne vsebine pa v državno blagajno prinašajo vedno več denarja. Kljub skoraj desetletnim prizadevanjem različnih ustvarjalnih skupnosti pa ostajajo kreativna vozlišča na lokalni in nacionalni ravni, za razliko od inkubatorjev in tehnoloških parkov, nepodprta. Tudi lanskoletno pričet državni projekt Centra za kreativnost, ki ga upravlja MAO v 10 milijonskem budgetu ni našel prostora za podporo ustvarjalnih hubov.

Tako je Poligon od 450.000 evrov prihodkov v štirih letih od države in mesta za program dobil skromnih 25.000 evrov. Premalo, da bi lahko razvijali in izvajali vse vsebine in premalo, da bili soustanovitelji plačani za upravljanje te platforme, vendar pa nas nad vodo drži široko zaupanje slovenske ustvarjalne skupnosti in številni načrti za sveže programske vsebine, ki Poligon že leta uvrščajo med najbolj inovativne KKI hube v Evropi.

Naša vrata tako kot doslej ostajajo odprta vsem posameznikom in organizacijam delujočim na najrazličnejših ustvarjalnih poljih. Obenem se toplo zahvaljujemo vsem našim podpornikom, ki prek materialnih in finančnih donacij in sponzorstev ter prek koprodukcije najrazličnejših programskih vsebin omogočate, da kakovostno delamo naprej.

V pomladanskem terminu ne zamudite dveh izredno zanimivih konferenc. 1. marca bomo gostili mednarodno konferenco “Cryptoparty Slovenija” o digitalni zasebnosti in varnosti v organizaciji Državljana D. 18. aprila pa bomo ekipa Poligona skupaj s partnerji organizirali prvo slovensko konferenco o sodobnih poklicnih boleznih samozaposlenih naslovljeno “Status samoobremenjenega”.

Hvala za zaupanje in toplo dobrodošli!

Poligon časti