Razstava

Freštreš –> Ikigusare

10.-19.12.2014

Vsi ožuljeni, ožgani od sonca in polni modrosti se FrešTrešisti vračamo s svojega popotovanja po prostranstvih uma, duše in snovi. S sezone v peklu. Z neskončnih počitnic. S posedanja na plažah otoka nimfe Kalipso, metanja žabic po oljni gladini morja in neskončnega čakanja na razstrtje, razodetje, na apokalipso. Če nas niso izmozgali mantrično ponavljajoči se obrazci venezuelskih carinskih uradnikov, če nam niso polomile zob virtuozne napitnice v Moskvi, se nimamo bati ničesar; duh freštreša koraka zmeraj naprej. To je sedaj njegova in naša “očitna usoda”. Dragi sopotniki, tudi če se kdaj po noči, prekrokani v absurdnem, protislovnem podzemlju Tokija zbudimo omamljeni in zvezani globoko v temnicah jakuze, ker smo na karaokah zapeli napačno pesem, se ne bomo vdali zlahka: na vsako vprašanje, na vsak udarec bomo ponosno, fanatično odgovorili: “Ikigusare! Ikigusare!” in svoboda bo kmalu spet naša. L’homme est condamné à être libre.

Kaj je freštreš?

Freštreš je dvoje. Najprej je umetniška revija, maga-zin: snop listov, ki ga držite v rokah, niz informacij pod vašimi čutili. Umetniška revija; to pa ne pomeni, da freštreš služi kot depozitorij neke vnaprej potrjene, odobrene snovi, ki je, ki je bila in bo umetnost. Freštreš je namreč obenem tudi idejna tvorba, ki leži pod tem potiskanim snopom listov, kakor tudi v živčnih sistemih in reproduktivnih organih njegovih ustvarjalcev. Kaj je ta ideja? Recimo tako: zavedanje razvojnosti in v tej razvojnosti neulovljivosti procesa umetniškega tvorjenja; vsakršno ustvarjanje, ki ga freštreš priznava za umetnost, je in mora biti opredeljeno kot proces prevrednotenja, razstavitve, demontiranja in potem prostega montiranja vseh elementov fizične stvarnosti, ki zablodi pod zaslonke, peresa, čopiče, ali pa na žareče ekrane freštrešistov.
Kaj je torej vse skupaj? Je transvaluacija estetskih vrednot? Je destrukcija? Je navdih kakšnih anti-muz, razgaljenih ali v živalskih kožuščkih? Je bullshit? Ne. freštreš ošine te opredelitve s posmehljivim pogledom in nadaljuje s svojim pleskanjem, shopanjem, lepljenjem, inštaliranjem, pisanjem, hekanjem, ustvarjanjem.
Freštreš ne more izgubiti ničesar razen svoje ustvarjalne erekcije.

Naj živi freštreš!