25. maj 2022

Poziv Poligon kreativnega centra k bojkotu novega Centra Rog

Začela se je kampanja bojkota novega Centra Rog. Poligon se akciji s prvo podpisano AT Rog pridružuje zato, ker je proces vzpostavljanja več kot 20 milijonskega projekta Centra Rog zgolj navidezno participatoren in kljub preteklim zgotovilom MOL ne bo reševal problema kroničnega pomanjkanja dostopnih produkcijskih prostorov v mestu. Organizacije in posamezniki, vabljeni k podpisu peticije!

2014 smo ustanovili Poligon kot prvi kreativni center v regiji zato, ker je v Ljubljani primanjkovalo dostopnih delovnih prostorov. Najrazličnejši ustvarjalni delavci so delali doma in si tako še zoožili možnosti za dostojen zaslužek. Osem let kasneje je prostorski problem v Ljubljani še veliko bolj pereč, danes je še več ljudi prisiljeno ustvarjati v svoji sobi. Če si jo sploh še lahko privoščijo.

Ob prodaji Tobačne je tik pred začetkom epidemije praktično čez noč, v Poligonu in drugih prostorih po Tobačni, stalni delovni prostor izgubilo približno 500 ustvarjalcev. Takrat je Mestna občina Ljubljana, podobno kot ob drugih zaprtjih neodvisnih produkcijskih prostorov v mestu, na vprašanje novinarjev odgovarjala, da bo primerne delovne prostore za ustvarjalce zagotovila v novem Centru Rog. Na 8500 kvadratnih metrih, kar je 8x večja velikost kot je bila velikost kreativnega centra Poligon, bi bilo seveda to povsem mogoče narediti, vendar pa sedanja le navidezno participatorna zasnova Centra Rog, v veliki meri ignorira reševanje produkcijskih problemov ljubljanskih ustvarjalcev.

Na 8500 kvadratnih metrih bodo 1000 m2 zasedali proizvodni laboratoriji (kuharski, tekstilni, elektro, lesni, keramični, kovinarski, zeleni, 3D, reciklarni). Ti laboratoriji bodo storitvene narave in ne bodo zagotavljali stalnega delovnega prostora, ampak bodo ustvarjalci lahko prišli nekaj izdelat ali se jim bo izdelalo po naročilu. Stalnega delovnega prostora ustvarjalci ne bodo dobili tudi v šestih trgovinah, v restavraciji in bistroju z delikateso ter v kavarniškem paviljonu v skupni velikosti približno 800 m2, niti v večnamenski dvorani in javni knjižnici na nadaljnih 1000 m2.

Na podlagi razpisa pa bodo posamezniki ali kolektivi lahko za obdobje štirih let zaprosili za prostor v enem izmed 25 individualnih projektnih prostorov, če bo njihovo delo prepoznano kot družbeno koristno. Nadaljnih pet oseb iz tujine pa bo lahko začasno ustvarjalo v 5 bivalnih ateljejih.

Kljub zagotovilom ekipe Centra Rog, da je pri zasnovi centra sodelovalo več kot 300 deležnikov, Center Rog ne rešuje bistvega problema – pereče problematike vse manjše dostopnosti produkcijskih prostorov v mestu. Poligon je na osmini kvadrature stalni prostor na letni bazi zagotovil okrog 250 različnim ljudem, kar lahko v praksi pomeni 10x več od novega Centra Rog. Pomembna razlika je, da je bil Poligon na uporabo brez razpisnih pogojev, ljudje so prišli in ustvarjali dan za dnem brez dokazovanja, da imajo dovolj pomemben projekt, da so vredni stalnega delovnega prostora.

Pod črto, kljub po ocenah vsaj 20 milijonov porabljenih evrov, Center Rog ne bo projekt, ki bo številnim samostojnim ustvarjalcem dostopno nudil stalni delovni prostor. V času tako intenzivne gentrifikacije mesta, s takšno draginjo nepremičnin in ob izgubi toliko avtonomnih prostorov, Ljubljana potrebuje resnične produkcijske prostore in ne le par ateljejev za izbrance!

Poligon kreativni center poziva k bojkotu novega Centra Rog zato, ker projekt ne izpolnjuje bistvene MOL-ove obljube o zagotovitvi številnih stalnih delovnih prostorov za ustvarjalce. Stalni delovni prostor pa je tisti minimum, ki ga samozaposleni oziroma samoobremenjeni delavci potrebujejo zato, da lahko sploh zaslužijo za preživetje!

Opis prostorov Centra Rog na spletni strani https://center-rog.si/sl/prostor/prostor/ (1. 6. 2022)
Center ROG