Zdravilo za krizo: Kako postaviti kulturne in kreativne sektorje nazaj na noge

Diskusija se bo osredotočila na načine s katerimi se kulturni in kreativni sektorji sestavljajo nazaj po številnih izzivih, ki so v zadnjih mesecih prizadeli svet. Kako se sektorji prilagajajo spremembam? Ali kulturne politike odražajo te spremembe in ali so dovolj spretne, da so učinkovite? Kakšen dolgoročni vpliv bo imel trenutni scenarij na trajnost in rast sektorja?

Strokovnjaki za področje kulture bodo delili dobre prakse in razpravljali o načinih, kako lahko nastajajoče politike in strategije navdihujejo rešitve v procesu okrevanja.

Sodelujoči

Toni Attard (Malta) je ustanovitelj in direktor Culture Venture – svetovalnega, produkcijskega in izobraževalnega podjetja za kulturni in ustvarjalni sektor. Toni je več kot desetletje vodil številne umetniške projekte, vzpostavil 10 programov financiranja javnih umetnosti in je soavtor kulturnih politik in strategij za umetnost in ustvarjalno gospodarstvo. Je tudi gledališki ustvarjalec in festivalski direktor.

Silja Suntola (Finska) je bila pobudnica in direktorica projekta Creative Industries Finland, ki je postal glavna nacionalna mreža za razvoj kreativnega gospodarstva na Finskem. Njeno ozadje v glasbenem poslu in dejavna vloga pri nadaljnji razpravi med oblikovalci politik in zasebnim sektorjem na Finskem in na mednarodni ravni ji dajeta splošno razumevanje izzivov in priložnosti v razvoju kreativnega gospodarstva. Trenutno vodi številne mednarodne projekte v raziskovalni enoti Creative Industries na South-Eastern University of Applied Sciences.

Tom Fleming (Združeno kraljestvo) je vodilni mednarodni strokovnjak za kulturno politiko in ustvarjalno gospodarstvo ter ustanovitelj Tom Fleming Creative Consultancy – vodilnega mednarodnega svetovalnega podjetja za kreativno gospodarstvo. S portfeljem del, ki zajema več kot 60 držav in 300 mest, je strasten zagovornik vloge kulture in ustvarjalnosti na vseh področjih politik.

Moderator:
Ragnar Siil (Estonija) je ustanovitelj in vodilni partner svetovalnega  podjetja Creativity Lab, ki se ukvarja z mednarodno kulturno politiko in deluje kot think tank za kreativne industrije. Je strateški svetovalec vlad, kulturnih organizacij in ustvarjalnih podjetij ter raziskovalec na Estonian Business School.
Ragnar je nekdanji estonski podsekretar za umetnost, predsednik strokovne skupine EU za kulturne in kreativne sektorje ter direktor sveta pri Cultural Policy Designers Network.