Razstava

ZEK X LIMITED EDIT111ONS

29.10.2014

Na kakšen način utegnemo letos doživeti šaljiv odblesk realnosti? Kakšen povzetek neulovljivega sveta je moč pričakovati kristaliziranega v umetnost? Dobrodošli na ZEK razstavi. Kamero filma življenja so vizualni poeti tega multikreativnega kolektiva vnovič postavljali v neznane kote, da bi s tem odprli zamašene ali še nikoli rabljene ventile.

Čeprav se vam je spomladi davnega 2012 v podzemnih prostorih zaklonišča zdelo, da ste videli že čisto vse, si, vse, kar je prav, poglejte tudi tokratno razstavo. Vas ne zanima, kaj so fantje mečkali ti dve leti? Ostajajo naklonjeni preprostim šalam intelektualnega naboja in pridiha bežeče iskrenosti vsakdana? Kaj torej letos utegne pripraviti konjenica večpomenskosti? V zakulisju estetskega kaosa obstajajo stroga pravila, ki so daleč od karkoligre nazora dobršnega dela urbane umetnosti. Anything goes as long, da je ZEK. Kvaliteten randomness, ki se zaveda svetovne konkurenčnosti in izkorišča še nedotaknjene zaklade domačega terena. Opazovalca ti konceptualni šaljivci (Plavčak, 2012) nikoli ne pustijo neintrigiranega. Razstavljena dela sprožijo minival samospraševanja nevrotičnega uma nadobudnega intelektualca. Sladka apatičnost ter premišljena neangažiranost viteze dvoumnosti in nepoboljšljive šarmerje združita, da se na trenutke iztrgajo iz utirjenih poti in skupaj zaplujejo po morju šal, lepega in grdega, smisla in nesmisla, vse do skrajnih meja absurda in komičnosti. Da umetnost ne ostane samo na papirju, potrebuje gledalca, preko katerega se izolira od medija in vstopi v svet. Del tega potovanja so ZEK pripravljeni deliti z nami. Dovolimo jim.

Nika Jurman

Projekt LIMITED EDIT111ONS je nova, drugačna razstavna platforma, ki uveljavljenim vizualnim umetnicam in umetnikom omogoča mednarodno predstavitev ter splošno in strokovno javnost na inovativen način povezuje z umetnostjo, ki je prostorsko in cenovno dosegljiva.

Koncept je preprost: vsak mesec se – samo za en dan – predstavi en umetnik, z enim umetniškim delom. Za vsak otvoritveni dogodek LIMITED EDIT111ONS skrbno izbran umetnik prav za to priložnost izdela umetniško delo, ki je na voljo v 111 izvodih, opremljeno s podpisom in certifikatom STUD111O. Cena posameznega izvoda je 30 EUR (kasneje 50).