“Živela Tobačna!” je projekt Poligon Prebivalcev in naših zunanjih sodelavcev katerega namen je odkrivanje, oživljanje in interpretacija 133 letne (kulturne) dediščine Tobačne tovarne Ljubljana.

K. und K. Haup Tabak Fabrik Laibach se je odprla že davnega leta 1871 in bila takrat tretja največja tovarna v avstrijski monarhiji. V več kot stoletju je zamenjala tri lokacije in tri imena ter dobila kar šest različnih lastnikov. Z letom 2004 pa je na žalost prenehala proizvajati lastne cigarete, vendar Tobačna Ljubljana na črnuški lokaciji še danes izvaja trženjske aktivnosti.

Pravijo, da se najboljša kreativa dogaja v starih prostorih in očitno je temu res tako. Naš prostor na Tobačni 5 inspirira razvoj najrazličnejših projektov in eksperiment “Živela Tobačna!” je poklon industrijski tradiciji na temelju katere gradimo naprej.

Začenjamo z malimi koraki. Oblikovali smo mini darilno linijo “Živela Tobačna!”, ki zaenkrat zajema 100 koledarjev / posterjev s fotografijami Tobačne in zraven pripisanimi pravili, ki so jih za delavce tovarne spisali davnega leta 1893.Pripravili smo tudi broške z zanimivimi industrijskimi eksterjerji in interjerji tovarne ter Poligon/Pelicon piva s taistimi motivi.

Koncept prve produktne linije sta pripravili Maruša Račič in Eva Perčič. Avtorica fotografij in oblikovne zasnove je Maruša Račič.

V prihodnosti načrtujemo nadaljnji razvoj darilnih izdelkov ter razstave in druge dogodke, ki bodo skozi različne medije in forme nadalje oživljali in približevali čarobno energijo Tobačne tovarne.