Kreativne izmenjave – Postanite podjetnik gostitelj

Želite gostiti mladega podjetnika – ustvarjalca s področja kreativnih in kulturnih industrij iz tujine?
Program Erasmus za mlade podjetnike že 9 let uspešno povezuje izkušene podjetnike z mladimi kolegi iz različnih evropskih držav.

Gostitelji kreativnih izmenjav ste lahko tisti podjetniki, ki imate malo ali srednje podjetje, ki vsaj tri leta deluje na področju kulturnih in kreativnih industrij.

Kdo so mladi podjetniki-ustvarjalci, ki jih lahko gostim?

Na izmenjavo se lahko podajo vsi ustvarjalci, ki še nimajo samostojnih podjetniških izkušenj ali pa so šele na začetku svoje podjetniške poti (manj kot 3 leta). Za mnogimi med njimi je lahko sicer že dolga nesamostojna profesionalna pot. Pogoj je tudi že osmišljena podjetniška ideja na področju kulturnih in kreativnih industrij, kot na primer: začetek samostojne kariere, odprtje arhitekturnega ali oblikovalskega studija, razvoj nove računalniške igre, pričetek lastne modne blagovne znamke, …
Starostnih omejitev ni.

Sem lahko gostitelj?

Izkušeni podjetniki morate imeti lastno malo ali srednje podjetje (na področju kulturnih in kreativnih industrij). Zahtevanih je vsaj 3 leta izkušenj.

Kaj lahko pridobim od izmenjave?

Tovrstne izmenjave prinašajo koristi tako mladim podjetnikom kot tudi gostiteljem. Gostitelji na ta način lahko:

  • razvijete mrežo mednarodnih stikov,
  • sodelujete z zagnanim mladim podjetnikom z novimi zamislimi,
  • pridobite znanje o tujih trgih,
  • najdete izvirne rešitve za izboljšanje svojega poslovanja,
  • odkrijete priložnosti za sodelovanje,
  • razširite svoje poslovanje v drugo državo.

Od kod prihajajo mladi podjetniki-ustvarjalci?

Poligon se v okviru partnerstva EXCITE 2.0 osredotoča na vzpostavljanje izmenjav mladih podjetnikov, ustvarjalcev iz Avstrije, Nemčije, Švedske, Španije, Slovaške, Nizozemske in Srbije.

Kako lahko najdem mladega podjetnika-ustvarjalca?

Najdete jih lahko na portalu programa EYE ali pa nas zaprosite, da jih pomagamo poiskati preko naših partnerjev v drugih evropskih državah.

Kako dolgo trajajo izmenjave?

Trajanje izmenjav je lahko od 1 do 6 mesecev. Priporočena dolžina izmenjave pa je 3 mesece.

Katere stroške izmenjave krije program EYE in ali je finančno breme tudi na gostitelju?

Mladi podjetniki dobijo za vsak mesec izmenjave enotni znesek 730 evrov, ki je namenjen kritju potnih stroškov, nastanitve in prehrane. Podjetnik gostitelj z izmenjavo nima nobenih stroškov.

Kdaj se zaključijo prijave?

Na voljo je 9 kreativnih izmenjav mladih podjetnikov, ki bodo gostovali pri izkušenih slovenskih gostiteljih. Izmenjave bodo trajale do konca leta 2019 oz. do izvedbe vseh izmenjav.

Kakšen je postopek prijave?

Po registraciji na portalu programa EYE izpolnete spletni obrazec ter izberete Poligon kot posredniško organizacijo (intermediary organization – IO).
Po odobritvi sodelovanja v programu sledi izbira mladega podjetnika in priprava dogovora o izmenjavi.
Vodič za prijavo podjetnikov gostiteljev:
https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/upload/NE%20registration%20guide%20-%20FINAL.pdf

Kakšno pomoč nudi Poligon?

Poleg pomoči pri iskanju ustreznih mladih podjetnikov, pomagamo pri prijavi v program in skupaj s partnerjem v državi mladega podjetnika koordiniramo izmenjavo. Kontaktirate nas lahko na info@poligon.si

Če še niste izkušen podjetnik, ki deluje na področju kulturnih in kreativnih industrij, se lahko prijavite na izmenjavo: