Kreativne izmenjave za mlade podjetnike – ustvarjalce

Si ustvarjalec in šele pričenjaš svojo podjetniško pot? S programom Erasmus za mlade podjetnike se lahko podaš po izkušnje v tujino.

Na kreativne izmenjave se slovenski mladi podjetniki lahko odpravite v Avstrijo, Nemčijo, Švedsko, Španijo, Slovaško, Nizozemsko in Srbijo.

Komu so namenjene kreativne izmenjave za mlade ustvarjalce?

Do izmenjave ste upravičeni vsi, ki še nimate samostojnih podjetniških izkušenj ali pa ste šele na začetku svoje podjetniške poti (manj kot 3 leta). Pogoj za prijavo je osmišljena podjetniška ideja na področju kulturnih in kreativnih industrij kot na primer: začetek samostojne kariere, odprtje arhitekturnega ali oblikovalskega studija, razvoj nove računalniške igre, pričetek lastne modne blagovne znamke, … Starostnih omejitev ni.

Kaj si lahko obetam od izmenjave?

Izmenjava je priložnost za:

  • pridobitev izkušenj za zagon ali nadaljnji razvoj samostojne podjetniške poti,
  • nove mednarodne kontakte,
  • dostop in izkušnje z novim trgom,
  • potencialna nadaljnja mednarodna sodelovanja,
  • pridobitev novih znanj in veščin na področju vašega dela,
  • inoviranje in razvoj lastne podjetniške ideje, izdelka, storitve, ..

Kam lahko odpotujem?

Poligon se v okviru partnerstva EXCITE 2.0 osredotoča na vzpostavljanje izmenjav v Avstrijo, Nemčijo, Švedsko, Španijo, Slovaško, Nizozemsko in Srbijo.

Kdo so podjetniki gostitelji in kako jih lahko najdem?

Podjetniki gostitelji delujejo na področju kulturnih in kreativnih industrij, kot na primer: oblikovalski in arhitekturni studiji, zasebni kulturni producenti, MakerLab-i, sodelavni (coworking) prostori, zasebne galerije, proizvajalci pohištva, …
Najdete jih lahko na portalu programa EYE ali pa nas zaprosite, da jih pomagamo poiskati prek naših partnerjev v namembnih državah.
V kolikor imaš izkušenega podjetniškega vzornika v eni izmed možnih držav gostiteljic, ga lahko seznaniš s programom EYE in povabiš, da postane tvoj gostitelj. Naš partner v državi gostitelja bo nato nudil podporo pri prijavi in izvedbi tvojega gostovanja.

Kako dolgo trajajo izmenjave?

Trajanje izmenjav je lahko od 1 do 6 mesecev. Priporočena dolžina izmenjave pa je 3 mesece.

Katere stroške izmenjave krije program EYE?

Mladi podjetniki dobijo za vsak mesec izmenjave enotni znesek, katerega višina je odvisna od namembne države in znaša od 560 evrov za Srbijo do 950 evrov za Švedsko. Pridobljena sredstva so namenjena kritju potnih stroškov, nastanitve in prehrane.

Kakšni so pogoji za prijavo?

Za mlade podjetnike se štejejo vsi, ki podjetniško idejo šele razvijajo ali pa njihove podjetniške izkušnje še ne presegajo 3 let.
Mladi podjetniki morate ob prijavi predložiti svoj CV in poslovni načrt za obstoječo ali bodočo poslovno idejo.

Kdaj se zaključijo prijave?

Na voljo je 9 kreativnih izmenjav, ki jih morajo izbrani mladi podjetniki izpeljati do konca leta 2019. Prijave sprejemamo do zapolnitve vseh izmenjav.

Kakšen je postopek prijave?

Po registraciji na portalu programa EYE izpolniš spletni obrazec, naložiš svoj CV in poslovni načrt ter izbereš Poligon kot posredniško organizacijo (intermediary organization – IO).
Po odobritvi ustrezne prijave sledi izbira podjetnika gostitelja in priprava dogovora o izmenjavi.
Več o postopku prijave:
https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/upload/NE%20registration%20guide%20-%20FINAL.pdf

Kakšno pomoč nudi Poligon?

Poleg pomoči pri iskanju podjetnikov gostiteljev, pomagamo pri prijavi in skupaj s partnerjem v namembni državi koordiniramo izmenjavo. Kontaktirate nas lahko na info@poligon.si

Ste že izkušeni podjetnik na področju kulturnega in kreativnega sektorja in bi želeli gostiti mladega podjetnika – ustvarjalca iz tujine: