Poletna nevročica je ustvarila pravšnje pogoje za kanaliziranje počitniške energije v načrtovanje nove sezone. Namesto skakanja v vodo in opeklin, smo v puloverjih sestavljali Poligonov program 2014/15. Jesenski koledar dogajanja je že skorajda popolnoma zapolnjen, priložnosti za sodelo in sodelovanje, predvsem pa pridobivanje novih veščin, pa bo tako za naše Prebivalce kot za obiskovalce veliko.

Število Poligon Prebivalcev, ki stalno ali občasno potrebujejo ustvarjalno delovno okolje, vzpodbudno raste. Vsi, ki bi radi preizkusili kako se sodela oziroma “coworka” v Poligonu se lahko udeležite občasnih odprtih sred ali se oglasite kak drug dan, izberete stol, mizo in družbo, ki vam odgovarja in začnete ustvarjati svoje projekte. Predvsem nas veseli, da imamo vedno bolj heterogene Prebivalce, torej poleg začetne skupnosti oblikovalcev, programerjev in arhitektov, sodela vedno več različnih profilov samozaposlenih in tudi zaposlenih, ki jim kdaj pa kdaj ustreza zamenjati delovno okolje.

Rdeča nit sezone 2014/15 bo razvoj projektov z resničnimi družbenimi učinki. Aktivno bomo podpirali ustvarjalce, iskali priložnosti in vzpostavljali platforme, ki bodo spodbujale razvoj družbenih inovacij in iskali sinergije s kreativnimi rešitvami za grajenje modelov novih ekonomij.
In začnemo že v septembru! Za ogrevanje najprej 1. septembra objavljamo že dolgo težko pričakovani koledar dogodkov. Že sedaj je na njem napovedanih kar 25 dogodkov, ki se bodo večinoma zvrstili v septembru in oktobru.

Na temo družbenega učinka smo še posebej navdušeni, da se bo v organizaciji naših Poligon Prebivalcev, ekipe MUŠTR in fusedrops med 10. in 13. septembrom zgodil SIXPO, 1. Ljubljanski expo družbenih inovacij. SIXPO bo namenjen prepoznavanju družbenega potenciala, razvijanju družbenih inovacij in spodbujanju aktivne participacije. V tednu, ki sledi bo v duhu ustvarjanja rešitev z družbenim učinkom v sodelovanju z RRA LUR, Lynne Elvins, svetovalka za oblikovanje storitev iz raziskovalnega centra PDR in Cardiffa, v Poligonu izvedla praktično delavnico na temo družbenega oblikovanja storitev. Čez slab mesec pa bo Poligon za teden gostil BIOTOP katerega letošnja tema so “Podatki za družbene spremembe”. Sklop jesenskih dogodkov z družbeno noto v Poligonu zaključuje še razstava in predavanje oblikovalca Jorge Moita in razstava njegovih torbic La.Ga, ki jih proizvajajo zapornice in katerim vedno drugačno zunanjo podobo vdahnejo gostujoči oblikovalci. Nenazadnje pa skupaj s ProstoRož in RRA LUR vzpostavljamo tudi Knjižnico REČI, katere otvoritev bo konec oktobra v Savskem naselju.

Tudi v prihajajoči sezoni bomo še naprej organizirali priljubljene večere družabnih iger. Za Prebivalce Poligona se načrtujejo tudi sproščeni in koristni dogodki prek celega leta namenjeni medsebojnemu spoznavanju, brušenju idej in crkljanju želodčkov. Med njimi se posebej veselimo ponovne aktivacije modula Sedi,5! namenjenega razvoju inovativnih poslovnih in družbeno koristnih konceptov, katerega izvajanje smo v Poligonu začasno odložili, v Kinu Šiška pa smo ga v okviru coworkingov organizirali prek štiridesetkrat.

Ker je zanimanje za množično financiranje še vedno v porastu, bomo tudi v okviru Crowdfunding Laba nadaljevali s crowdfunding svetovanji, v pripravi pa je tudi program crowdfunding šole. V začetku septembra bomo lansirali tudi prenovljeno spletno mesto www.crowdfunding.si, konec meseca pa bomo gostje na Design Days v Bruslju. Tam bomo med drugim razstavljali slovenske projekte, ki so pridobili zagonska sredstva z množičnim financiranjem. V oktobru nestrpno pričakujemo svetovanja dr. Maje Bogataj Jančič iz IPI – Inštituta za intelektualno lastnino, tesne sodelavke Crowdfunding Lab-a in strokovnjakinje za vprašanja avtorskega prava. Po vzoru Crowdfunding Lab-a pa smo čez poletje zasnovali tudi Coworking Lab namenjen svetovalni podpori za vzpostavitev sodelovnih skupnosti in prostorov po Sloveniji.

Torej, september in oktober bosta v Poligonu več kot živahna in če podpirate kar delamo nas lahko namenite donacijo in tako postanete Poligon Prijatelji. Ne pozabite tudi obiskati letošnjega eksperimentalnega oblikovalskega bienala BIO 50 in spremljevalnih dogodkov v okviru BIO 50: ZDAJ, ki se otvarja v sredini septembra v organizaciji naših prijateljev Muzeja za arhitekturo. Če shranite njihovo vstopnico, pa vam pri uporabnini Poligona za 1, 5 ali 12 dni dodelimo 20% popust. Se vidimo kmalu!

Za točne datume in ure dogodkov ter registracijo za delavnice prek Eventbrite-a, poglejte koledar dogodkov.

naslovna fotografija: Elvis Halilović/ONDU